Sigortalı yerde meydana gelen iş kazaları sonucu işverene düşecek hukuki sorumluluk nedeniyle işverene bir hizmet akdi ile bağlı ve Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi işçiler veya bunların hak sahipleri tarafından işverenden talep edilecek ve Sosyal Sigortalar Kurumu’nun sağladığı yardımların üstündeki ve dışındaki tazminat taleplerini karşılar. Ayrıca kuruma iş kazalarından dolayı açılabilecek rücu davaları sonunda, ödenecek tazminat miktarlarını da teminat altına alır. Bu sigorta, iş kazası nedeniyle açılan dava ile bağlantılı mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini de karşılamaktadır.
İşveren mali sorumluluk sigortası ile aşağıdaki riskler de teminat altına alınabilir;
Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında meydana gelen iş kazaları,
Meslek hastalıkları sonucunda vaki olacak tazminat talepleri,
Gıda zehirlenmeleri,
Toplu taşıma esnasında ortaya çıkacak kazalar,
Stajyerler,
Alt yüklenici firmalar,
Manevi tazminat talepleri
Üçüncü Şahıs Mali Sorumluluk Sigortası
Sigortalının, belirtmiş olduğu adreste ticari faaliyetini yürütürken meydana gelen bir olay neticesinde üçüncü şahısların ölümleri veya bedeni-maddi kayıplarının oluşması durumunda sigortalının hukuki sorumluluklarını, belirtilen koşullara bağlı olarak karşılar.
Mesleki Sorumluluk Sigortası
Sigortalının mesleki faaliyetini gerçekleştirmesi sırasında her türlü ihmal sonucu görev aksatma, hata, kusur ve ihmaller ve/veya mesleki hizmeti yerine getirmemesi durumlarında; üçüncü şahıslar tarafından talep edilen tazminatları kapsamaktadır. Sigortalı aleyhine ortaya çıkabilecek bir taleple bağlantılı mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini de karşılanmaktadır. Bu sigorta ile hakaret sebebiyle talep edilen tazminat ve manevi tazminat taleplerine de teminat verilebilmektedir.
Mesleki sorumluluk sigortası kapsamına giren meslek gruplarına; Serbest Muhasebeciler, Mali Müşavirler, Avukatlar, Mimar ve Mühendisler, Seyahat Acenteleri, Yönetim Danışmanları, Medya Hizmetleri, Bilgi İşlem, Programlama, Sigorta Acenteleri ve Brokerleri, Çeviri Büroları, İnsan Kaynakları, Destek Hizmetleri, Çağrı Merkezleri ve Ekspertiz Hizmetleri başta olmak üzere birçok örnek verilebilir.
Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
Hekim sorumluluk sigortası 30.07.2010 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir ve adı “Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” olarak değiştirilmiştir. Bu sigorta serbest, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların mesleki faaliyetlerini ifa ederken, mesleki faaliyeti nedeniyle verdiği zararlara bağlı olarak sözleşme süresi içinde kendisine yapılan tazminat taleplerini poliçede belirtilen limitler dâhilinde karşılar.
Özel Güvenlik Zorunlu Sorumluluk Sigortası
Özel güvenlik görevlilerinin, özel güvenlik mevzuatında belirtilen koşullar altında görevlerini yerine getirmeleri sırasında 3. şahısların uğradıkları maddi ve bedeni zararlarını veya doğabilecek taleplerini, belirtilen koşullara bağlı olarak karşılar.
Ürün Sorumluluk Sigortası
Sigortalının belirtmiş olduğu ürünlerinin 3. şahıslar tarafından kullanılması esnasında, 3. şahısların uğrayacağı maddi ve bedeni zararları, belirtilen koşullara bağlı olarak karşılar.
Ürün Geri Çağırma Sigortası
Sigortalının belirtmiş olduğu ürünlerinin üretimi, dağıtımı, ambalajlanması sırasında meydana gelebilecek kazaen bozulma, tahribat, etiket ve tasarım hataları nedeniyle oluşan ve/veya oluşabilecek maddi ve/veya bedensel zararlar sonucunda piyasadan geri toplanması için yapılacak masrafları, belirtilen koşullara bağlı olarak karşılar.
Yönetici Mali Sorumluluk Sigortası
Sigortalı şirketin ve iştiraklerinin, yönetim kurulu üyelerinin, yöneticilerinin ve müdürlerinin yönetici ve müdür vasfı ile görevlerini yerine getirirlerken yaptıkları hatalar sebebiyle oluşan masrafları, belirtilen koşullara bağlı olarak karşılar.
Yönetici mali sorumluluk sigortası ile aşağıda belirtilen kişi ve kurumların;
Hissedarlar, ortaklar,
İlgili resmi kurumlar, devlet kurumları,
Alacaklılar,
Rakip firmalar,
Müşteriler,
Şirketin iş yaptığı diğer firmalar,
Şirket çalışanları,
Tasfiye memurları,
Şirket,
Yabancı yatırımcılar,
İdari ve resmi kuruluşlar tarafından yapılan soruşturmalar,
Tedarikçiler,
Kreditörler,
tarafından talep edilen tazminat tutarları, resmi kurumlarca yöneticilere kesilen idari para cezaları ve dava sebebiyle ortaya çıkan savunma masrafları teminat altına alınmaktadır.