Bireysel emeklilik sistemi kişilerin çalıştıkları dönemdeki yaşam standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmelerini amaçlayan, düzenli birikim yapma imkânı sağlayarak tasarruflarını yatırıma yönlendiren devlet katkısıyla desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir.
Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili bilinmesi gereken hususlar;
Fiil ehliyetine sahip olan, 18 yaş üzerindeki herkes bireysel emeklilik sistemine katılabilir.
Emekli olabilmek için 10 yıl süreyle sistemde kalınmalı ve 56 yaşının doldurulması gerekmektedir.
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarı değiştirilebileceği gibi, katkı payı ödemeye ara da verilebilir.
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde bir sözleşme yılında en fazla 6 defa fon dağılım oranı ve 4 defa emeklilik planı değiştirilebilir.
Emekliliğe hak kazanmadan önce dilendiği anda sistemden çıkılabilir. Sistemden erken ayrılma durumunda birikimler ve devlet katkılarının ödemeye konu olan kısımlarından stopaj ve varsa giriş aidatı kesintileri düşülür.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra toplu para, programlı ödeme ya da yıllık gelir sigortası seçeneklerinden biri seçilebilir veya bu tutar üç seçenek arasında paylaştırılabilir.
Otomatik Katılım Sistemi
Yeni dönemde Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olup, 1 Ocak 2017 tarihinde 45 yaşını doldurmamış tüm 4a (Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı çalışanlar) ve 4c (Eski Emekli Sandığı’na bağlı devlet memurları) kapsamında çalışanlar ve çalışmaya yeni başlayacaklar otomatik katılım kapsamında yer aldıkları bir tasarruf ve yatırım sistemidir.
Hayat Sigortası
Hayat sigortalarının ana teminatı vefat olmak ile birlikte, kazaen vefat teminatı, kaza/hastalık sonucu maluliyet teminatı, tehlikeli hastalıklar teminatı, gündelik hastane masrafları teminatı, işsizlik teminatı gibi ek teminatların da verilebileceği bir sigortadır. Kişide gerçekleşebilecek maluliyet, tehlikeli hastalık veya işsizlik gibi durumlarda kişinin kendisine, vefat durumunda ise kanuni mirasçılarına maddi destek sağlar.